Undertakers Circus

Undertaker Circus

Progrock med soul i kantene

Undertaker Circus
Undertakers Circus

Årets headliner er ingen ringere enn ringrevene i Undertakers Circus! Bandet var det første rockebandet med samfunnskritiske tekster på norsk, inspirert av Curtis Mayfield, Stax, Tamla Motown, New Orleans-funk og afrobeat. Den nå legendariske LP-en Ragnarock fra 1973 er et av høydepunktene i norsk prog-musikk. En av sangene fra albumet, «Nettenes prinsesse», ble en hit i engelsk versjon som «Long Distance Man» med Øystein Grenis band, BigBang. (Øystein er sønn til sanger og frontmann i UC). Bandets andre album kom i 1975, Brød & Cirkus.

Undertakers Circus ble startet på Lillestrøm høsten 1967 av medlemmer fra to lokale band, The Undertakers (Frank Myrseth, Erik Thoen og Thor S. Greni) og tre fra The Cydicats (Stein Gudmundsen, Ketil Gulbrandsen og Geir Kristiansen). Repertoaret var i starten amerikansk soul, funk og R&B. Den første utgaven av bandet platedebuterte våren 1968 med to Curtis Mayfield-covers, ”Gotta get away” og ”Little boy blue”. Begge låtene ble innspilt i Arne Bendiksens Studio med Jan Erik Kongshaug som produsent. Med var en 5-manns blåserrekke (Pelle Lindstad, arr./trompet, Claus Nissen Riiber på trompet, Ivar Hovden og Arne Engesvold på sax, samt Jonny Torp og Wiggo Nilsen på trombone. Det var denne besetningen vi hører på albumet Ragnarock fra 1973, eget materiale med tekster på norsk og nynorsk utgitt på Polydor Records.

I NRKs serie om norsk rock innledes sekvensen om progrock med nettopp tittelkuttet fra Undertakers Circus’ legendariske LP, Ragnarock, og Aftenpostens anmelder skrev ved utgivelsen av Ragnarock på CD i 2004: – Dette er ”progrock med soul i kantene, en klassiker innen norsk rock er nå endelig tilgjengelig på CD».
I 2016 kom en nyutgivelse av Ragnarock på vinyl, en utgivelse som til og med fikk omtale i det engelske musikkmagasinet MOJO.

Femtifem år etter oppstarten gjør bandet noen konserter hvert år. I dagens besetning har noen nye musikere kommet til, men fortsatt er flere av originalmedlemmene med.

Besetning:
Thor S. Greni – vokal
Stein Gudmundsen – vokal
Ketil Gulbrandsen – vokal
Espen Liland – gitar
Lasse Hafreager – keyboards
Frode Kildahl – trommer
Rune Endal – bass
Kjell Kristoffersen – trompet
Kim Koffeld – trompet
Audun Os – sax og fløyte
Lena M. Petterseon – trombone og kor
Elena Khimich – kor